A héj nélküli tök magjából hideg sajtolással nyert olaj. Mély lila színű, kifejezetten aromás folyadék. A kulináris felhasználás mellett, a héj nélküli tökmag olaj fogyasztása a népi gyógyászatban is elterjedt.
Rendkívül sok telítetlen zsírsavat (omega3, omega6) tartalmaz:
o amely erősítheti az immunrendszert, segítheti a hólyagproblémák (nehéz vizelés) kezelését;
o a prosztata megnagyobbodását csökkentheti, illetve a prosztatarák megelőzésében lehet fontos szerepet
o csökkentheti a megemelkedett koleszterinszintet, amellyel kivédhető a szívinfarktus kialakulásának veszélye;
o lassíthatja a szervezet érelmeszesedési folyamatát és előnyösen befolyásolhatja az agyi keringés normális állapotának fenntartását;
o rengeteg nyomelem (ásványi anyag) fellelhető benne: kalcium, vas, magnézium, cink;
o Gazdag E-,és F-,B vitaminok, valamint D-vitamin tartalmának köszönhetően szerepet játszhat:
o a terhesség korai szakaszában fellépő spontán vetélések kivédésében;
o a magzat idegrendszerének kifejlődésében;
o csökkentheti a gyomorbántalmakat.
A tökmag olaj felhasználási területei: A tökmagból készült olajat használják salátákhoz, pirítósra, pár cseppet tehetünk levesekbe és kifőtt tésztákra, vanília fagylaltra, zöldségkrémekbe.
Fogyasztása: naponta 1 evőkanállal, lehetőleg éhgyomorra.