Megnyitott webshopunk!
Felhasználó
Kedvencek
Kosár
Kategóriák
Válassz kategóriát!

Élelmiszer > Cukrok, édesítőszerek > Növényi alapú cukor helyettesítők

Paleolit glicin aminosav édesítő 1000 g


4890 Ft


db


Kosárba

Kedvenc!

Készleten: elérhető


Tulajdonságok:
laktózmentes, tejmentes, gluténmentes, tartósítószer-mentes, tojásmentes, pálmaolajmentes, GMO-mentes, vegán, paleo, cukormentes, hozzáadott cukor nélkül, alacsony cukortartalmú, dióféléktől mentes, földimogyorótól mentes, haltól mentes, kéndioxid-szulfit, mustártól mentes, puhatestűektől mentes, rákféléktől mentes, szezámmagtól mentes, zellertől mentes, csillagfürttől mentes, méztől mentes, szójamentes

Termékleírás:

A glicin csökkenti a szervezet gyulladásszintjét, erősíti az izmokat és a kötőszöveteket, kisimítja a ráncokat, segíti a pihentető alvást és regenerálja a májat - és ehhez mindössze egy koktélt kell elfogyasztani a reggelihez!Mi a glicin?


A glicin egyike a sok fehérjéket alkotó aminosavnak, mégpedig a legkisebb az összes közül, amely azonban igen fontos szerepet játszik a többi aminosav, a glutation, a kreatin, a hem (a vörösvérsejtek hemoglobinjának a része), valamint az RNS/DNS szintézisében, továbbá segíti a kalcium felszívódását. [1, 2].


A glicin mint tápanyag


A glicint sokan kvázi esszenciális tápanyagnak tekintik, mivel azt a szervezet maga is előállítja, viszont táplálékkal is bevihető, bár sokszor még a kettő kombinációja sem elegendő az összes olyan szövet, csont, izom és bőr glicinnel való ellátására, amelyeknek arra szükségük lenne.


Az ember szervezete naponta durván 3 g glicint termel, a táplálékkal pedig további 1,5-3 grammot veszünk magunkhoz, vagyis naponta átlagosan 4,6-6 gramm glicinhez jutunk [3].


Ezzel szemben húsz év táplálkozástudományi kutatásainak tanúsága szerint ez nem elég a szervezet anyagcsere folyamatai által megkívánt ideális mennyiség fedezésére, ezért kívánatos lenne azt kívülről pótolni [3].


Egy vizsgálatból az derül ki, hogy az emberek túlnyomó többsége szignifikánsan kevesebb glicinhez jut, mint amire az összes anyagcsere folyamatához szüksége lenne - ami egy 70 kg súlyú felnőtt ember esetében hozzávetőlegesen napi 10 gramm [3].


A glicin jótékony hatásai


1) Csökkenti a gyulladást


A glicin közvetlenül a gyulladásos sejtekre hat azáltal, hogy akadályozza bizonyos gének aktiválódását, valamint a szabad gyökök és a gyulladáskeltő citokinok képződését [4].


A glicin csökkenti a TNF-alfa (tumor nekrózis faktor-alfa) és fokozza az interleukin-10 termelődését [5]. Előbbi egy gyulladást keltő molekula, utóbbi pedig gyulladácsökkentő hatású.


Cukorbetegeknél a glicin csökkentheti a TNF-alfa szintjét és növelheti az interferon (IFN)-gamma szintjeit [5]. Mindkét folyamat gyulladáscsökkentő hatású.


A glicin szignifikánsan gátolja az NF-kB (nuclear factor-kappa B) aktiválódását, illetve az IL-6 termelődését a szív artéria sejtjeiben [6]. Mindkét hatás csökkenti az erek gyulladását és az atheroszklerózist.


Endotoxin (a szervezetben keletkező, pl. baktériumok termelte méreg) okozta májkárosodás esetén a glicin fokozza a gyulladáscsökkentő IL-10 termelődését, és megnöveli ezzel az érintett túlélési esélyét [7].


Mérgezett egerek esetében a glicin szignifikánsan növeli az egerek túlélési esélyét azáltal, hogy csökkenti az endotoxin receptorának hatékonyságát és a TNF alfa szintjét, illetve elnyomja a szintén gyulladáskeltő NF-kB-t [7].


Azoknál az egereknél, amelyeket magas glicin tartalmú táplálékkal etettek (5%), száz százalékban meg lehetett előzni, hogy belepusztuljanak az E.Coli baktérium méreganyagát tartalmazó injekcióba, mivel a glicin hatástalanította a TNF-alfát. A kontrollcsoportba tartozó egerek 50 % ezzel szemben 24 órán belül elpusztult [8].


Ugyanebben a vizsgálatban májkárosodásban szenvedő patkányokat glicinnel etettek, majd ugyancsak endotoxint fecskendeztek beléjük. Az eredmény az volt, hogy a patkányok 83%-a életben maradt, míg a glicint nem kapott kontrollcsoportnál a túlélési arány 0% volt [8].


A glicin fontos szerepet játszik a szervezet oxidatív stresszszintjének a csökkentésében [9].


A glutation elővegyületeként a glicin képes helyreállítani a szervezet korábban túl alacsony glutation szintjét [10, 11]. A glutation az egyik fontos antioxidáns a szervezetben.


A glicin különösen javasolt idősebb emberek számára, mivel a kor előrehaladtával a szervezet glutation szintje csökken [12].


2) Segíti az alvást, illetve csökkenti az alvásigényt


A lefekvés előtt bevett glicin javítja az alvás minőségét és hatékonyságát, gyorsítja az elalvást, illetve megnöveli a pihentető, lassú hullámú alvás (mélyalvás) idejét [13].


Ha lefekvés előtt glicint fogyasztunk, akkor másnap napközben kevésbé leszünk álmosak, illetve jobban teljesítünk olyan feladatok végzésében, amelyekhez fontos a jó memória [13].


A glicin javítja a REM alvást és csökkenti a nem-REM alvás idejét [14].


Önkéntesek, akiknek lefekvés előtt 3 g glicint adtak, másnap kevésbé voltak fáradtak, "élénkebbnek és életerősebbnek" érezték magukat, és "tisztább volt a fejük" [15].


Minden jel arra mutat, hogy a glicin csökkenti az alváshiány okozta napközbeni fáradságot és álmosságot [16].


A glicin bizonyos neuropeptidekre is hatással van a hippokampusz azon területén, amely a cirkadián (napi) ritmust szabályozza [16]. A cirkadián ritmus a testi folyamatok napi ritmusát szabályozza. A vérnyomástól a testhőmérsékleten át a különféle hormonok szintjéig, minden cirkadián ritmus szerint változik.


Konkrétan arról van szó, hogy a glicin növeli azon anyagok szintjét az agyban, amelyeknek döntő szerepe van a cirkadián ritmus alakulásában.


A hipotalamusz megfelelő sejtcsoportjaira gyakorolt hatása révén a glicin indirekt módon hozzájárul az alváshiány okozta álmosság, illetve fáradtság csökkenéséhez [16].


3) Kisimítja a ráncokat


A glicin (illetve a kollagén fogyasztása) idősebb nőknél szignifikánsan fokozza a bőr rugalmasságát és hidratáltságát [17, 18]. Végülis a ráncosodás egyik oka az évtizedeken át fennálló glicin és kollagénfehérje hiány. A hiány oka az, hogy elsősorban színhúst fogyasztunk, s nem szoktuk megenni a porcokat, a belsőségeket és a bőrt.


A sok glicint tartalmazó kollagénfehérje hatékonyan csökkenti az UV-B sugárzás okozta bőrkárosodást, illetve lassítja a bőr öregedését [19].


Azoknál a nőknél, akik négy héten keresztül napi 2,5 gramm kollagénfehérjét kaptak, 20% csökkenést figyeltek meg a szem körüli ráncok mennyiségében, és ez a pozitív hatás a vizsgálat befejeztével is megmaradt [20].


8 hét alatt a kollagén szignifikánsan, 65%-kal növelte a bőr I-es típusú prokollagén tartalmát, illetve 18%-kal annak elasztin tartalmát.


A glicin közel a duplájára növeli a bőrön levő fekélyek gyógyulásának sebességét [21].


A glicin cukorbeteg állatokkal végzett kísérletekben elősegítette a sebgyógyulást [22].


A glicin l-ciszteinnel és DL-treoninnel kombinálva külsőleges használat esetén is szignifikánsan gyorsítja a fekélyes láb sebgyógyulását, valamint a fájdalmat is csökkenti [23].


4) Jó hatással van a belekre


A glicin gátolja a savtermelődést a gyomorban, és ezáltal véd a különböző kémiai anyagok, illetve stressz okozta fekélytől [4].


A glicinnek szignifikáns fekélygátló hatása van [24].


A glicin állatoknál védő hatásúnak bizonyult a vegyi anyagok okozta vastagbélgyulladás ellen [25].


A glicin állatoknál segített kivédeni az alkoholfogyasztással összefüggő gyomorproblémákat (például a fekélyt), amennyiben azt megelőzésképpen adták az állatoknak [25].


A glicin nagymértékben képes növelni az aszpirinnal szembeni toleranciát a felső gyomor-bél traktusban [26]. (Az aszpirin és általában a nem szteroid gyulaldáscsökkentők egyik veszélyes hatása a gyomor és bélvérzés.)


Szerv- vagy szövetátültetést követően a glicin enyhíti a simaizom működési zavarait, illetve csökkenti a gyulladást a vékonybél szöveteiben [27].


Állatkísérletek tanúsága szerint a glicin, és nem az L-arginin az, ami védi a bélfal, illetve a bélnyálkahártya integritását rákosoknál alkalmazott sugárkezelések alatt [28].


Laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint a glicin védi a bélsejteket az oxidatív stresszel szemben. [29].


5) Védi a pajzsmirigyet


A glicin minden valószínűség szerint fokozza a T4 T3-má alakulását a májban (de ezt még csak bizonyos halfajtáknál vizsgálták) [30].


6) Serkenti az agyműködést


A glicin már kis mennyiségben is bizonyítottan, akár 250%-kal is tágíthatja az agyban található hajszálereket [31, 32].


Alkoholmérgezésben szenvedő patkányoknál a glicin csökkentette a koleszterin, a szabad zsírsavak és a trigliceridek mennyiségét a vérükben, a májukban és az agyukban. Végül az agyduzzanat és így az agynyomás is csökkent az agyukban, ami különösen fontos agysérülés, agyműtét, agydaganat esetén [33].


A glicinhiány az agyban negatív hatással lehet az agy neurokémiájára, a kollagén, az RNS/DNS, a porfirinek és más fontos anyagcseretermékek szintetizálására [34].


7) Jótékony hatással van a mentális betegségekben szenvedőkre


A glicinpótlás szignifikánsan csökkenti a kényszerbetegség, illetve a testdiszmorfiás zavar tüneteit [35].


A glicint jó eredménnyel használták felnőttek obszesszív-kompulzív zavarának kezelésében [36].


A glicinpótlás a skizofrénia tüneteinek kezelésében is szignifikáns javulást eredményezett [37].


A nehezen kezelhető skizofrénia esetében a glicin javította a kognitív funkciókat, illetve enyhítette a depresszív tüneteket (0,8 g/kg-os adagolásban).


Nem meglepő módon a legjobb eredményeket éppen abban a csoportban érték el, akik a leginkább glicinhiányosak voltak [38].


A glicin azáltal segít a krónikus skizofréniában szenvedő betegeken, hogy fokozza az NMDA-receptor általi ingerületátvitelt [39].


Az NMDA-receptor általi ingerületátvitelre gyakorolt hatása révén a glicin lehetővé teszi a skizofrénia gyógyításában a szinergikus, azaz a gyógyszerek és a glicin egymást erősítő hatását [37].


8) Segít leküzdeni a depressziót


A megfigyelések szerint a depressziósok vérében alacsony a glicin, viszont magas a taurin nevű aminosav szintje [40].


9) Hatékony lehet elhízás ellen


A glicin növeli a szervezet adiponektin szintjét, ami segít a fogyásban [41]. Az adiponektin egy hormon, amely hatásai révén az egész test anyagcseréjét szabályozza. Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a zsigeri zsírtömeget, a plazma triglicerid-tartalmát, és növeli a védő HDL-koleszterin szintjét.


10-11) Segít a cukorbetegségben, illetve más anyagcserezavarban szenvedőknek


A glicin hatékony segítség lehet a cukorbetegségben és más anyagcserezavarban szenvedők számára [2].


Répacukorral etetett patkányoknál a glicinpótlás csökkentette a vérükben levő szabad zsírsavak mennyiségét, a zsírszöveteikben levő sejtek méretét, valamint csökkentette a vérnyomásukat is [42].


A glicin csökkenti a glikált hemoglobin (HbA1c) értékét, azaz csökkenti az átlagos vércukorszintt. A HbA1c a 3 havi átlagos vércukorszintet mutatja. A dózis 5gr/d [5].


A reggel bevett 5 gramm glicin a 2-es típusú cukorbetegek egészséges egyenes ági rokonainak körében is javította az inzulinválaszt [43].


A glicin stimulálja annak a glukagon nevű hormonnak a termelődését, amely segít a vércukorszintet stabilizálni, ha az túlságosan alacsonnyá válna [44].


A cukorbetegek vérének átlagosan 26%-kal alacsonyabb a glicin szintje a "normál" populációéhoz hasonlítva [45].


Glicin (+cisztein) hatására helyreállt a normál glutation szintézis a kezeletlen diabéteszben, illetve hiperglikémiában szenvedő betegeknél [10].


A glicin segít az oxidatív stresszben szenvedő betegeknek a metabolikus szindróma megelőzésében [9].


12) Segít a glükóz-egyensúly fenntartásában


A glicin javítja az inzulinrezisztenciában szenvedő betegek lipid-profilját (de nem gyógyítja meg az inzulin-rezisztenciát).


A glicin jó hatással van a cukorháztartásra, amennyiben stimulálja a glukagon hormon termelődését, amely hormon szerepet játszik az inzulin hatékony működésében [44].


13) Csökkenti a fruktóz okozta gyulladást


Mikor egereknek különböző cukrokat adtak, megfigyelték, hogy a TNF-alfa (tumor nekrózis faktor alfa) szignifikánsan nagyobb mennyiségben volt jelen a fruktózzal etetett egerekben [47].


A glicinnek védő hatása van a fruktóz káros hatásaival szemben, mégpedig azáltal, hogy gátolja a gyulladást okozó citokinek (TNF-?, IL-6) kibocsátását a fruktózt fogyasztó szervezetében [48].


14-15) Jót tesz a szívnek és csökkenti a vérnyomást


Szívrohamot követő véráramlás helyreállítása során a glicin segít megelőzni a szívizomsejteket a hirtelen megnövekedett oxigénellátással szemben, azáltal hogy csökkenti bennük a mitokondriumok falának áteresztőképességét [49].


Szívroham esetén a sejten belüli glicin az oxigénhiányt követő megnövekedett oxigénszint esetén fokozza a sejt túlélési esélyét [49].


A glicin csökkentheti a szisztolés vérnyomást metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél [9, 46].


16-18) Jót tesz az ízületeknek, a csontoknak és az izmoknak


A glicin véd az ízületi gyulladás ellen [4].


Zöld teával kombinálva a glicin elősegíti a kollagénkötegek szerveződését, ennek köszönhetően segíti az inak regenerálódását íngyulladás után [50].


A glicin a menopauzában levő nők számára is hasznos, mivel az ösztrogénhoz hasonló csontvédő tulajdonsággal bír [51].


A glicinnek, amint ez egérkísérletekben bebizonyosodott, nagy szerepe lehet az oszteoarthritiszben szenvedő betegek életminőségének javításában [51].


19) Jót tesz a májnak


A glicin laboratóriumi kísérletek során akadályozta a laktát dehidrogenáz enzim szivárgását patkányok májsejtjeiben, ami a sejtpusztulás egyik indikátora [52].


Ha alkoholmérgezésben szenvedő patkányoknak glicint adtak, akkor csökkent a vérükben, a májukban és az agyukban a koleszterin, a foszfolipidek, a szabad zsírsavak és a trigliceridek szintje, és végül megszűnt a zsírfelhalmozódás okozta májrendellenességük [33].


Kolin- és metionin-hiányos patkányok esetében a glicinpótlásnak májvédő hatása van [53].


A glicin csökkenti a májkárosodást és a halálozást súlyos bakteriális fertőzésben (szepszisben) szenvedő patkányoknál [54].


Állatkísérletek tanúsága szerint a glicin fenntartja a vér D-vitamin szintjét mesterségesen (epevezeték lekötése által) előidézett májbetegségben, továbbá lassítja a májkárosodás tempóját [55, 56].


Ha állatkísérletben teljes vagy részleges májdonáció előtt az állat öt napon keresztül glicint fogyasztott, akkor szignifikánsan csökkent a máj és a máj-enzimek károsodása [57].


A glicin fenntartja a megfelelő mitokondriális működést és epeösszetételt májkárosodásban szenvedő állatoknál [58].


20) Lassítja az alkohol felszívódását


A glicin lassítja az alkohol felszívódását, mégpedig azáltal, hogy csökkenti a sebességet, amivel a gyomor felveszi, majd a belekbe üríti az alkoholt [59].


A véralkohol szintjük szignifikánsan alacsonyabb volt azoknak, akik a nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása előtt glicint kaptak, mint azoknak, akik nem kaptak glicint [60].


21) Jót tesz a vesének


A vesecsatornák (proximális csatornák)

Ajánlott termékek:
Előzmények:

Információk: